Help! idles great, backfires above 10mph
Close
Login to Your Account
Honda Pioneer Forums - Powered by vBulletin
Results 1 to 3 of 3

Thread: Help! idles great, backfires above 10mph

  1. #1

    Member #
    52921
    Join Date
    04-16-2016
    Posts
    5
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Help! idles great, backfires above 10mph

    Hello all I'm in need of help.

    I have a 2009 BG MUV700 that back fires through the carb when under acceleration and anything above 10mph. It starts and idles perfect. It dose not have a light on. I replaced the spark plug, drained and refilled gas tank with new fuel. Cleaned carb and air filter, everything is clean and clear. Also cleaned and righted all battery terminals. It has 1,500hrs. I don't know where to go next besides a coil and plug wire. Is there any other items I need to look at in particular?

    Thanks in advance!


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  2. #2

    Member #
    53169
    Join Date
    05-24-2016
    Posts
    3
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Re: Help! idles great, backfires above 10mph

    I've been troubleshooting pretty much the same symptoms on a 2011 MUV700. Just figured out last night that the exhaust lobe on the camshaft is severly worn down. First indication was the valve clearance was way to high (to much space). From my experience, i recommend popping off the valve covers and check your clearance. For the 2011, the intake valves should have a clearnce of .15mm and the exhaust valves should be at .33mm. Not sure if it's the same for an 09 though. If they are way off, a bad camshaft may be your problem too.

  3. #3

    Member #
    52921
    Join Date
    04-16-2016
    Posts
    5
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Re: Help! idles great, backfires above 10mph

    You are 100% correct, once I checked the valves I also found the exhaust cam to be warn down significantly. Replaced the cam and she's running better than new.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

Similar Threads

  1. backfires
    By bigredcamo in forum Honda Big Red Performance Modifications
    Replies: 14
    Last Post: 05-14-2013, 12:55 PM
  2. Great Deal on Icon Helmets
    By svtsnake in forum Riding Gear / Luggage
    Replies: 7
    Last Post: 05-11-2006, 9:22 PM
  3. Radar Detectors - Great Read
    By soon2b954 in forum Electronics
    Replies: 42
    Last Post: 12-12-2004, 2:00 PM
  4. Great Helmet Deal
    By Motopilot in forum Riding Gear / Luggage
    Replies: 0
    Last Post: 06-20-2003, 4:55 PM

Search tags for this page

2009 muv700 backfiring

,
honda 700 pioneer worn down exhaust cam lobe?
Click on a term to search our sites for related topics.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •