BR goes slow, lost top and mid range speed
Close
Login to Your Account
Honda Pioneer Forums - Powered by vBulletin
Results 1 to 18 of 18

Thread: BR goes slow, lost top and mid range speed

  1. #1

    Member #
    51008
    Join Date
    04-29-2013
    Posts
    14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    BR goes slow, lost top and mid range speed

    Hello,

    I have a 2008 Big Red. I never GPS'd it but it used to go 20-25mph-ish. Now it only goes 5mph-ish. I don't know what happened, a group took it for a week, when it came back, it lost all top speed. They all claim nothing happened.

    I've changed the oil, filter, spark plug. No change. It still starts right up.
    What else can I do?
    Is there a thread I missed when searching?

    Thank you for any help.

  2. #2
    sfrankland's Avatar
    Member #
    35100
    Join Date
    08-08-2009
    Posts
    589
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    11

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    Very strange. First I have heard of this problem on here. Hopefully someone can point you in the right direction.

  3. #3

    Member #
    50744
    Join Date
    09-17-2012
    Posts
    8
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    When you said filter did you mean air filter?

  4. Remove Advertisements
    PioneerForums.com
    Advertisements
     

  5. #4

    Member #
    51008
    Join Date
    04-29-2013
    Posts
    14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    Quote Originally Posted by matrap View Post
    When you said filter did you mean air filter?
    Oil Filter, Honda part number 15412-KEA-003

  6. #5

    Member #
    51008
    Join Date
    04-29-2013
    Posts
    14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    Quote Originally Posted by sfrankland View Post
    Very strange. First I have heard of this problem on here. Hopefully someone can point you in the right direction.
    Any tips on what I should use for search terms?

  7. #6

    Member #
    51008
    Join Date
    04-29-2013
    Posts
    14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    It really feels like an ignition issue. Its feels like hitting a rev limiter at 3.5k-ish (no tach).

  8. #7

    Member #
    50744
    Join Date
    09-17-2012
    Posts
    8
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    check the air filter and make sure it's not caked with dirt.

  9. #8
    Dr_Al's Avatar
    Member #
    35420
    Join Date
    02-21-2010
    Posts
    123
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    10

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    It could be a sensor issue. I know in cars they have what is called "limp mode" where they don't stop running but limit how fast it can go or how high the engine will rev. I've had a crank sensor die on me that did it. I would expect the yellow engine light would come on but never heard of it before on the BR so who knows. You may need to bring it to a dealer to have the computer checked.

  10. #9
    Super Mod
    Member #
    50637
    Join Date
    04-25-2012
    Posts
    365
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    8

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    add oil

    what oil did you use last time you changed the oil?




  11. #10

    Member #
    51008
    Join Date
    04-29-2013
    Posts
    14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    Quote Originally Posted by jmiraval View Post
    add oil

    what oil did you use last time you changed the oil?
    running GN4 when symptoms started, then switched to Parts Unlimited oil that I run in all the quads when I changed it.

  12. #11

    Member #
    51008
    Join Date
    04-29-2013
    Posts
    14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    Quote Originally Posted by matrap View Post
    check the air filter and make sure it's not caked with dirt.
    Freshly washed, it was a little dusty but not restrictively so.

  13. #12

    Member #
    51008
    Join Date
    04-29-2013
    Posts
    14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    Quote Originally Posted by Dr_Al View Post
    It could be a sensor issue. I know in cars they have what is called "limp mode" where they don't stop running but limit how fast it can go or how high the engine will rev. I've had a crank sensor die on me that did it. I would expect the yellow engine light would come on but never heard of it before on the BR so who knows. You may need to bring it to a dealer to have the computer checked.
    Thats what I'm afraid of. I have a manual on the way to figure out how to test all of the sensors (there are a lot of them). The dealer didn't know of a BR limp mode but the recon 700 has one so maybe.

  14. #13
    Dr_Al's Avatar
    Member #
    35420
    Join Date
    02-21-2010
    Posts
    123
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    10

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    When I was low on oil the engine would rev like it was in neutral.

  15. #14
    Super Mod
    Member #
    50637
    Join Date
    04-25-2012
    Posts
    365
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    8

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    Quote Originally Posted by BigRedGuy50 View Post
    running GN4 when symptoms started, then switched to Parts Unlimited oil that I run in all the quads when I changed it.
    yea might want to check the level then.

    make sure that new oil is good for wet clutch use.

    if its revving up then its not an engine issue, its gonna be trans.




  16. #15

    Member #
    51008
    Join Date
    04-29-2013
    Posts
    14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    That's what I thought too, but it was doing it before the oil change. I even tried running it high and low on oil, now it is back to perfect level. It is good for wet clutch, I use it in dirt bikes too. Its not reving like it used to, the engine only revs a little past engagement. It does the same in mistral, only revs a little, too weak to even be a limp mode. It will barely climb my driveway. Won't climb out of the standard ditch unless its towed (used to tow mowers out with the BR). The Honda dealer 7 miles away said they couldn't service it. The BR dealer 80 miles away has me on their schedule but they are booked two weeks out. Most of the troubleshooting steps I read in the BR manual involve special Honda computer testers. The fuel pressure and primary test right.

  17. #16
    Super Mod
    Member #
    50637
    Join Date
    04-25-2012
    Posts
    365
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    8

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    have ya left the battery disconnected for any period of time, maybe clear out some codes?

    maybe re-seat all your connections and slap some dielectric grease on them.

    will it rev up in neutral?




  18. #17

    Member #
    51008
    Join Date
    04-29-2013
    Posts
    14
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    0

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    I'll try the battery thing next.

    No, it only revs a little in neutral, the same amount as in gear under load, maybe 3.5k or less.

  19. #18
    Dr_Al's Avatar
    Member #
    35420
    Join Date
    02-21-2010
    Posts
    123
    Mentioned
    0 Post(s)
    Rep Power
    10

    Re: BR goes slow, lost top and mid range speed

    Have you looked at the throttle cable? Maybe a stick got it and it's now just not giving full throttle.

Similar Threads

  1. 1st Long range tow trip. HELP.
    By 954boo in forum Towing / Transport
    Replies: 2
    Last Post: 04-07-2008, 4:44 PM

Search tags for this page

09 honda 700 muv speed sensor

,
2012 honda big red 700 muv top speed
,
2013 honad big red muv power lose
,
big red muv missing and loss of pwer
,
honda big red muv pops and back fire
,

honda big red top speed

,
kea trouble engine losing power
,

top speed of honda big red

Click on a term to search our sites for related topics.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •